Sunday, January 9, 2011

Hiirelle tuluskukkaro

Viime postauksen jälkeen, kirjoja selailtuani ja netissä seikkailtuani, sain idean tehdä Bohus-perinteen innoittaman villatakin. Tutustuin netissä mielenkiintoiseen sivustoon ruotsalaisista bohusneuleista. Alkuperäisohjeita en pahemmin löytänyt ilmaisina tai nettimyynnissä, mutta eräs museo myy neulepaketteja, joissa on ohje ja langat. Tällaiseen pakettiin en valitettavasti uskaltanut sijoittaa rahojani, koska olen niin herkkänahkainen villan suhteen. Päätin käyttää minulla jo olevia lankoja ja laatia oman väritykseni Nicky Epsteinin kirjassa olevaan bohus-vaikutteiseen, nykyaikaistettuun neuletakkiin. Laskeskelin lankojen menekkiä, ja totesin, että varminta on tilata kaksi kerää lisää yhtä väriä. Eräästä nettikaupasta löytyikin kivasti alennuksesta juuri tarvitsemani kerät. Eikun tilaus vetämään. Sillä aikaa olikin hyvää aikaa neuloa Coralinea, jonka olin aloittanut juuri ennen sytyckiä, kun sormia niin syyhytti päästä tikuttamaan.

PA220025

Väärät housut, eikun langat.

Tällä välin tilaamani lanka saapui, tosin aivan väärän värisenä. Kävin kirjeenvaihtoa lankakaupan kanssa. Kävi ilmi, ettei tilaamani lankaa enää ollut ja sain ilmaiseksi kaksi kerää lisää "väärän väristä" lankaa, jotta se riittäisi työhön. Todella ystävällinen palvelu! Nyt vain sommittelemaan bohusini värit uusiksi. Päätin kuitenkin neuloa Coralinen loppuun, jottei se jäisi keskeneräiseksi.

PB110013

Coraline mustasta (ja huonosti valokuvautuvasta) Regian 6-säikeisestä silkki-villasta. Neuloin pyörönä, ompelin koneella steekkaukset (mitäköhän ne olikaan suomeksi?) ja urheasti leikkasin takin auki. Kaupasta löytyi sopivan pituinen vetoketjukin.

Lopulta havahduin joskus joulukuussa siihen, että olen neulonut sukkia, Coralinen valmiiksi, mutta en muuta kuin yksinäisen mallitilkun bohusiini. Päätin, että jotain jälkeä pitää saada heti nyt, joten valitsin Kirikindad II-kirjasta kivan näköisen kuvan (itse ohje taitaa olla Kirikindad I-kirjassa) ja aloin tikuttaa lapasia Regian uudesta Extra Twist Merinosta, jota oli ollut ihan pakko ostaa pari kerää kokeiltavaksi. Uutena vuotena minulla olikin valmiina ihastuttava, virolaiseen perinteeseen vahvasti perustuva (resorin tein omasta päästäni) kirjoneulelapanen ilman peukaloa!

PA220037

Bohusneuleeni. Eli yksivärinen mallitilkku. Se on kyllä pesty ja mukavan pehmeä.

Tämäkin yksinäinen kirjoneulelapanen opetti paljon: perfektionismista kärsivälle on kasvattavaa olla välittämättä epätasaisesta neulepinnasta ja kierroksen alussa hyppäyksen tekevästä kuviosta (tätä yritin kyllä hiukan piilotella paikoin nostelemalla silmukoita).

P1020026

Tadaa! Henkisesti haastava lapanen (kyllä se neulepintakin varmaan pesussa tokenee)! Hieno sytyck-neuleeni.

Päätin jatkaa projektia sytyckin loputtuakin ja nyt lapanen on saanut jo peukalon. Ja pitäähän tälle kaverikin tehdä. Eikä se ajatus siitä bohusneuletakista täysin haudattu ole, nythän minulla on monta kerää ihanaa lankaa!

P1020031

Mitä opin tästä kaikesta? Neulo sitä, mitä huvittaa ja mistä nautit. Älä hätäile, ei haittaa vaikka kirjoneuletakistasi tuleekin hiirelle tuluskukkaro tai peukaloton kirjoneulelapanen. Älä stressaa pienistä, "kauhea" neulepinta tasoittuu pesussa. Lueskele enemmän kirjojasi (äläkä aina osta niitä lisää!) ja kokeile välillä neuloa jo omistamistasi ohjeista (äläkä aina osta niitä lisää!) ja langoista (äläkä aina osta niitä lisää!).

1 comment:

  1. Kyllä neulominen on opettavainen harrastus :)
    Hieno on tuo kirjoneulelapanen. Ja toivon tosiaan, että epätasainen pinta tasoittuisi, tartuin nimittäin itsekin kirjoneuleeseen pitkästä aikaa.

    ReplyDelete