Tuesday, September 28, 2010

SYTYCK haaste saatu

Sain viikonloppuna haasteeni, sarjani on Valssi & Foxtrot. Ensimmäinen ajatus oli "Voi eiii, en keksi mitään kivaa tuollaiseen". Sarjan kuvaus kuuluu:

Perinteet ja traditiot. Perinneneuleet ovat sinun juttusi. Hallitset useamman tekniikan ja tiedät niiden ja käyttämiesi mallien historian. Se voi olla konttineuletta, kirjoneuletta, eestiläistä pitsiä… Olet neulonut kauan ja arvostat harrastuksesi historiallisuutta. Historia elää ja kulkee eteenpäin neuleissasi!


Ihmettelin, mistä sain moisen haasteen, kunnes vilkaisin kirjahyllyäni ja huomasin siellä ainakin kolme tai neljä neulekirjaa, joiden otsikossa on sana "traditional", "old" tai "vintage". Niin ja pari vanhaa neulemallivihkosta ja onhan siellä vielä Piecework-lehteäkin... Taisi sittenkin olla oikein osuva haaste mulle. :D

Aluksi mietin mitä minulle tulee mieleen perinteisistä neuleista. Ensimmäisenä tuli mieleen perinteiset äidin neulomat harmaat villasukat! Ne osaan tehdä, joten jostain pitää saada hiukan haastetta. Perinteisenä materiaalina pidän lampaanvillaa, aika käsittelemätöntä ja mahdollisesti itse kehrättyä. Tai jos villa on koneellisesti kehrättyä ja värjättyä, niin värit ovat heleitä päävärejä (värjäämättömien luonnonvalkoisen, ruskean ja mustan lisäksi). Ostin juuri uuden värttinän, joten saatan kokeilla Bollywood-viikkojen aikana kehräämistä, mutta koska olen allerginen/herkkä lanoliinille ja pölylle (jouduin lahjoittamaan ihanat kasvivärjätyt vironvillat ja aadelangat tämän takia pois!), tulen todennäköisesti käyttämään modernia materiaalia jonkin perinteisen tekniikan kanssa.

Perinteisistä tekniikoista tuli mieleen virolainen hansikas/lapasperinne, balttialaiset pitsihuivit, norjalaiset ja itämeren ympäristön kirjoneulevillapaidat, Aran ja Fair Isle, turkkilaiset sukat... Tajusin, ettei ole mikään pakko käyttää suomalaista perinneneuletta, vaan voisin esimerkiksi etsiä jonkin tälle Rheinin alueelle tyypillisen neulejutun.

Eli todennäköisesti käytän jotain vanhaa neulemallia tai -tekniikkaa ja sovellan sitä johonkin modernimpaan neuleeseen. Tässä ilmastossa minulla ei esimerkiksi ole suuremmin käyttöä kunnon kirjoneulelapasille, joten niistä voisi tehdä kämmekkäät. Nyt alkuun aion lueskella tarkemmin noita kirjahyllystä löytyneitä opuksia ja katsoa, mitä ideoita tulee.

"Knitting in the Old Way" -kirjasta minulla on kanssaneulojalta ostettu vuoden 2004 painos. Tätä tulen taatusti lukemaan tarkemmin.

Samaten "Knitting on Top of the World" on ostettu kanssaneulojan kirjahyllynpuhdistuksesta. Tätä pitää selata, kuvat yksistään ovat ihania.

"Arctic Lace" ja "America Knits" eivät varsinaisesti sisällä vanhoja ohjeita, mutta osa ohjeista on saanut inspiraationsa vanhoista perinteisistä neuleista. Ehdottomasti selailtavien listalla siis. America Knitsin ostin matkamuistoksi New Yorkista, ihana kuvakirja, joka esittelee amerikkalaisia neulojia.

"Knitting Vintage Socks" on tutumpi kirja ja koska neulon sukkia muutenkin, taidan jättää sen tällä kertaa hyllyyn.

No comments:

Post a Comment