Wednesday, April 23, 2008

Merilevää

Seuraa kuva- arvoitus:

Siinähän on selvästi sukkani lisäksi Laminaria.
Lankana on Malabrigon pitsivahvuinen, vihreä,
yksisäikeinen villalanka. Väri muistuttaa merilevää ja sammalta. Puikot muistaakseni 3,5mm:n pyöröt.

I started to knit Laminaria from Knitty. I love the yarn, it's Malabrigo lace weight. The greens remind me of moss and algae and all things soft and moist and growing.


This is a bad close-up of the spider-like stitches. I like them, but the thing bothering me are the vertical and horizontal lines on both halves of the scarf. There wasn't a close up on Knitty, so I had no idea of these before they started forming. Others have modified the stitches, but I didn't want to frog this or have a 90 degree corner on my scarf. So now the halves aren't quite symmetrical. Luckily this bothers me only a little.


Eniten vituttaa kaikki, mutta tällä kertaa lähinnä se, että huivin puoliskoihin muodostuu silmukoista selvät raidat. Tai ei ne raidat sinänsä, mutta kun ne ovat 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden. Anaalia minääni harmittaa moinen epäsymmetrisyys, mutta en ala purkaa huivia (luulen, että lanka ei pitäisi siitä), enkä muuttaa silmukoita, koska en tahdo linjojen tekevän suorakulmaa. Knittyssä ei tietenkään ollut lähikuvaa huivista, joten huomasin raidat vasta kun ne ilmestyivät huiviini. Ehkä pystyn kuitenkin sietämään moista.

Edit: Tulipa ihan pirun ruma layout, sori.

Paljastuksia maulle

Mau tahtoi paljastuksia, joten aloitetaan heti räväyttämällä laatikko apposen auki:

Tilasin villalampaalta villaa ja värttinän. Vasemmanpuoleiset ovat värttinän mukana "aloituspakkauksessa" tulleita villoja. Oikealla puolella on kaksi kolmensadan gramman palloa saksalaista villaa. Oranssihtava eli alempi on Coburgerfuchsin eli kettulampaan villaa.


Tällä kertaa tulokset ovat huomattavasti siedettävämpiä kuin värikkäistä huovutusvilloista kehräämäni viimekesäiset taidemöykkylangat. Valkoinen on keskikarkeaa ja suhteellisen paksua yksisäikeistä. Annan sen rauhoittua kerällä ja mietin myöhemmin, mitä sillä tekisin. Harmaa on karkeaa ja kiharaista. Sen kertasin kaksisäikeiseksi:


"Kaupan" värttinä, harmaata villaa ja kaksisäikeinen lanka. En malttanut kauan ihastella pelkkää lankaa, vaan neuloin siitä vielä samana päivänä mallitilkun eli taiteellisen pannunalustan:


Jäljen tasaisuus yllätti itsenikin. Eihän tuossa ole lainkaan taidemöykkyjä! Toki parantamisen varaa löytyy, mutta olen silti miltei pettynyt "kun ei se kehrääminen sen vaikeampaa sitten olekaan". Kehräämistä helpotti huomattavasti pitkäkuituinen elikkäs pitkäkarvainen villa ja valmiiksi kiskomani pitkät "hahtuvalanganpätkät". Jos hahtuvia kiskoisi kehrätessä, jälki olisikin varmasti paljon möykkyisämpää.

Seuraavaksi sitten vaan värjäämään valkoisia villoja ja kehräämään värillisiä lankoja! Ja keittiövaaka pitää ostaa, eihän lanka ole lankaa, ellei sen painoa raportoida +-2 gramman tarkkuudella...

Mau asked for this so here are some pictures. I bought some wool and a spindle, and had a second try on spinning. This time it was way easier, mostly because the wool had longer fiber length and I prepared it more. Before I started spinning I pre-drafted it pretty well.

The white yarn is just a thick single, probably over energized, so I'll leave it be and let it settle. The gray one I plied and knitted a potholder with it. I'm still surprised spinning isn't actually that difficult... Now I just need to dye the white rowings I have (300 + 300 grams).

Oh yeah, that "shop made" spindle is pretty much the same as I made myself. So next I'll want a light and pretty spindle.

Edit: Joku päivä mää vielä opettelen vasemman ja oikean ulkoa...

Thursday, April 17, 2008

Versoja

Uuudessa kotimaassani kevätkukat kukkivat ja puissa on hiirenkorvat. Jostain juolahti mieleeni, että voisin yrittää taas päivitellä blogiakin. Ainakin valmiita töitä on kertynyt tällä välin, niitähän voi aina esitellä, jossei keksi mullistavaa sanottavaa.

It's springtime and I'm slowly waking up myself. I got the idea to start blogging again. If I don't have anything wise to say I can always show pics of finished objects.