Wednesday, April 23, 2008

Paljastuksia maulle

Mau tahtoi paljastuksia, joten aloitetaan heti räväyttämällä laatikko apposen auki:

Tilasin villalampaalta villaa ja värttinän. Vasemmanpuoleiset ovat värttinän mukana "aloituspakkauksessa" tulleita villoja. Oikealla puolella on kaksi kolmensadan gramman palloa saksalaista villaa. Oranssihtava eli alempi on Coburgerfuchsin eli kettulampaan villaa.


Tällä kertaa tulokset ovat huomattavasti siedettävämpiä kuin värikkäistä huovutusvilloista kehräämäni viimekesäiset taidemöykkylangat. Valkoinen on keskikarkeaa ja suhteellisen paksua yksisäikeistä. Annan sen rauhoittua kerällä ja mietin myöhemmin, mitä sillä tekisin. Harmaa on karkeaa ja kiharaista. Sen kertasin kaksisäikeiseksi:


"Kaupan" värttinä, harmaata villaa ja kaksisäikeinen lanka. En malttanut kauan ihastella pelkkää lankaa, vaan neuloin siitä vielä samana päivänä mallitilkun eli taiteellisen pannunalustan:


Jäljen tasaisuus yllätti itsenikin. Eihän tuossa ole lainkaan taidemöykkyjä! Toki parantamisen varaa löytyy, mutta olen silti miltei pettynyt "kun ei se kehrääminen sen vaikeampaa sitten olekaan". Kehräämistä helpotti huomattavasti pitkäkuituinen elikkäs pitkäkarvainen villa ja valmiiksi kiskomani pitkät "hahtuvalanganpätkät". Jos hahtuvia kiskoisi kehrätessä, jälki olisikin varmasti paljon möykkyisämpää.

Seuraavaksi sitten vaan värjäämään valkoisia villoja ja kehräämään värillisiä lankoja! Ja keittiövaaka pitää ostaa, eihän lanka ole lankaa, ellei sen painoa raportoida +-2 gramman tarkkuudella...

Mau asked for this so here are some pictures. I bought some wool and a spindle, and had a second try on spinning. This time it was way easier, mostly because the wool had longer fiber length and I prepared it more. Before I started spinning I pre-drafted it pretty well.

The white yarn is just a thick single, probably over energized, so I'll leave it be and let it settle. The gray one I plied and knitted a potholder with it. I'm still surprised spinning isn't actually that difficult... Now I just need to dye the white rowings I have (300 + 300 grams).

Oh yeah, that "shop made" spindle is pretty much the same as I made myself. So next I'll want a light and pretty spindle.

Edit: Joku päivä mää vielä opettelen vasemman ja oikean ulkoa...

No comments:

Post a Comment